Kā pārtika ietekmē veselību: atbild gastroenterologs
Kā pārtika ietekmē veselību: Medicīnas centra Consilium Medicum gastroenterologs sniedza ieteikumus par pareizu uzturu. Pareiza pārtika var paildzināt dzīvi, novērst diabētu, sirds un asinsvadu problēmas, gremošanas traucējumus un liekā svara problēmas. Rīgas privātklīnikas Consilium Medicum Jelena Derova gastroenterologs pastāstīja, kā pareizi ēst.
Mūsdienu cilvēka dzīves ritms ir ievērojami paātrinājies. Mēs ēdam skrējienā, brokastu vietā dzeram kafiju, pilnvērtīgas maltītes vietā ēdam uzkodas, pērkam ātro pārtiku, paralēli vakariņām lasām ziņas vai komunicējam sociālajos tīklos. Taču pilnvērtīga ēdienreize lielā mērā nosaka veselību ilgtermiņā, palīdz mums būt modriem un enerģiskiem un retāk slimot.
Visas nepieciešamās minerālvielas un vitamīnus cilvēks iegūst no pārtikas. Ja cilvēks nesaņem nepieciešamos vitamīnus, tiek traucēta vielmaiņa un sākas negatīvi procesi. Bagātīgs uzturs pats par sevi negarantē vajadzīgo derīgo vielu un būvmateriālu daudzumu organisma šūnām, īpaši, ja tas sastāv galvenokārt no ātrās ēdināšanas produktiem, majonēzes, cieti saturošiem pārtikas produktiem, baltajiem miltiem un cukura.
Kā izveidot pareiza uztura sistēmu pieaugušā un nobriedušā vecumā? Dalāmies ar gastroenterologa ieteikumiem.
Padariet savu uzturu daudzveidīgu
Normālam uzturam jābūt daudzveidīgam. Iekļaujiet dārzeņus, augļus, graudaugus, balto un sarkano gaļu, jūras zivis, riekstus un žāvētus augļus, piena un skābpiena produktus. Pateicoties daudzveidībai, jūs varēsiet saņemt taukus, olbaltumvielas un ogļhidrātus pareizajā daudzumā, kā arī vitamīnus un mikroelementus. Ir vēl viens pluss – gatavojot un pasniedzot daudzveidīgus ēdienus, jums ir cita attieksme pret ēšanu, ēdat lēnāk un ar prieku, izbaudāt procesu, kas pozitīvi ietekmē gremošanu.
Nebaidieties no taukiem
Cilvēki, kuri vēlas zaudēt svaru, bieži izvairās no tauku lietošanas uzturā. Viņi pērk piena produktus ar zemu tauku saturu, izvēlas sviestu ar samazinātu tauku saturu. Tomēr tauki ir nepieciešami šūnu uzbūvei, normālai vielmaiņai, toksīnu un toksīnu izvadīšanai. Tie ir īpaši svarīgi sievietēm, dzemdību speciālisti ginekologi iesaka lietot veselīgus taukus, lai saglabātu reproduktīvo funkciju, normālu menopauzes norisi, saglabātu veselīgu ādas un matu izskatu.
Neļaujiet sevi lutināt ar saldumiem
Ļaujiet sev ēst saldumus ar mēru – nelielās devās un ne katru dienu. Un pats galvenais, izvairieties no “neredzamā cukura” – gāzētajās dzērienu, sulās, tējā un kafijā. Papildus svara pieaugumam cukuri rada augsni dažādu slimību attīstībai, provocē alerģisku reakciju attīstību uz ādas. Ja pamanāt sevī šādu tendenci, noteikti samaziniet saldumu patēriņu un sazinieties ar alerģijas centru. Ārsti palīdzēs jums atjaunot normālu ādas stāvokli. Ir arī zinātniski pierādīts, ka saldumi negatīvi ietekmē imunitāti un samazina to. Ja esat sācis biežāk slimot, ilgstoši atveseļoties un cīnāties ar slimības komplikācijām, pierakstieties uz imunoloģijas centru. Ārsti sniegs jums ieteikumus par uzturu un imunitātes atjaunošanu.
Izvairieties no “pārtikas atkritumiem”
Ātrajam ēdienam, lētajām desām un desiņām, ātri pagatavojamām nūdelēm ir tikai viena funkcija – tūlītējs sāta sajūta – un tās nav jums noderīgas.
Vienmēr izvēlieties sabalansētu uzturu, dažādus veselīgus pārtikas produktus un patīkamas garšas. Tas viss palīdzēs jums saglabāt veselību un ilgmūžību.